Özel eğitimin yasası olan 573 sayılı KHK’de “Kaynaştırma”, özel eğitim gerektiren bireylerin diğer bireylerle karşılıklı etkileşim içinde bulunmalarını sağlamak ve eğitim amaçlarını en üst düzeyde gerçekleştirmek için geliştirilmiş eğitim ortamları olarak tanımlanır. Buna göre temel amaç bir sonraki öğrenime hazırlamaktır. Yine özel eğitimin ilkelerinde özel eğitime erken başlamanın esas olduğu vurgulanır. Özel eğitimi erken başlamanın Anlamı öğrencinin özel gereksinim tanısını alır almaz başlama anlamına gelir. Bu durum doğumdan hemen sonra ortaya çıkabileceği gibi Çocuk ilkokula başladığında da ortaya çıkabilir. Dolayısıyla özel eğitim sürecini 0-3 yaş arasında aile eğitimi olarak düşünmek üç yaşından sonra ise Formal Eğitim kapsamında düşünmek gerekir.
Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği 11 maddesi eğitim tür ve kademelerindeki özel eğitim hizmetlerini tanımlar. Buna göre 0-36 aylık özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için erken çocukluk dönemi hizmetleri ailenin bilgilendirilmesi ve desteklenmesi şeklinde yürütülür. Özel Eğitimde zorunlu eğitim çağı 36 ayını tamamlayan özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için başlar. Buna göre okul öncesi eğitim zorunludur.
Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği üçüncü bölümünde erken çocukluk dönemi eğitimi ile ilgili maddeler bulunmaktadır. Madde 12’ye göre 0-36 Aylık özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için erken çocukluk dönemi eğitim hizmetleri il veya ilçe Özel Eğitim Hizmetleri kurul kararı ile özel eğitim okulları okul öncesi eğitim kurumları bünyesinde anasınıfı bulunan eğitim kurumları ile çocuk ve ailenin ihtiyaçları doğrultusunda evlerde de yürütülür.
Erken çocukluk döneminde aile, çocuğun gelişimi ve eğitimiyle ilgili bir kurumdan hizmet alıyorsa, ki bu konuda çalışan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri bulunmaktadır. Bu merkezlerde ya da ailenin eğitim aldığı diğer kurumlar aileyi zaman geçirmeden Rehberlik Araştırma Merkezine yönlendirmelidir.