Önceki bölümlerde belirtildiği gibi birey okuldan mezun olduktan sonra ilgili kuruluşlarla ilişkilenecektir. Bunlar; iş aramak için başvuracağı kurum olan İŞKUR. Türkiye İş Kurumunun her ilde kurumları bulunmaktadır. Bireyin bu kuruma nasıl ulaşılacağı, nasıl başvuru yapılacağı, İŞKUR daki uzmanlarla nasıl bir görüşme yapması gerektiği gibi konularda hazırlanmalıdır. İŞKUR birimlerinde görev iş ve meslek danışmanları özel gereksinimli gençler konusunda da eğitim almış olan ve iş koçluğu hizmetleri kapsamında bu bireylere hizmet veren uzmanlardır. Uzmanlar özel gereksinimli bireyin; iş kaydını yapar, iş ve meslek danışmanlığı hizmeti verir, işe yerleştirme yapar, istihdam teşviklerinden haberdar eder, bireyin kendi iş yerini kurmasında destek olabileceği gibi, korumalı işyeri desteği de sunar.
Yetişkin bireyler ev ve yaşam ortamlarıyla ilgili kurum destekleri de alabilmektedir. Bunlardan biri aile ve sosyal hizmetler müdürlüğüne bağlı kuruluşlardır. Özel gereksinimli bireyler yatılı kurumlarda, birlikte yaşam evlerinde barınabilmektedir. Ülkemizde henüz uygulaması olmamakla birlikte özel gereksinimli çalışanın kendine ait bir evde yaşayabilmesi de mümkün olabilecektir. Geçişi planlarken bireyleri de gelecekte onlar için yaşam alternatifi olabilecek bu kurumlarla tanıştırmak ta yararlı olacaktır.
Yönetmelik: https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=14214&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
Kaynakça
Aktaş, B., Kot, M., & Yıkmış, A. (2020). Özel eğitimde geçiş planlama ve hizmetleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 21(1), 149-170.
Heward, (2013). Exceptional Children: An İntroduction To Special Education (10th. Ed.) Upper Saddle River, NJ: Merril/Prentice Hall.
En kısa sürede size dönüş yapılacaktır