ÇÖZGER başvurusu için gerekli evraklar şunlardır.
Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) başvurusu için getirilmesi gereken evraklar şunlardır:
Bütün bu çalışmalardan sonra Eğitsel Değerlendirme Süreci başlar. Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğine göre bireyin eğitsel değerlendirilmesi ve tanılanmasıyla ilgili iş ve işlemler RAM’larda oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından yapılır. Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu RAM müdürlüğünün teklifi ve il veya ilçe Millî Eğitim Müdürlüğünün onayı ile RAM’larda oluşturulur. Bu kurul müdür yardımcısı başkanlığında;
Bu kurula bireyin velisi ve/veya kendisi üye olarak katılır. Gerektiğinde görüşlerine başvurulmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların personellerinin kurula katılımı sağlanır. Kurula eğitim programcısı, odyolog, psikolog, psikometrist, sosyal çalışmacı, dil ve konuşma terapisti, fizyoterapist, uzman hekim gibi diğer meslek elemanlarından seçilecek birer kişi, mesleki eğitim merkezine ve yaygın eğitime gidecekler için ilgili kurum temsilcisi, özel eğitim ihtiyacı olan bireyin çalıştığı kurumdaki iş yeri temsilcisi kurula üye olarak katılabilir.
Özel Eğitim Değerlendirme Kurulunca, bilgilerine başvurulmak üzere özel eğitime ihtiyaç duyan bireyin sınıf ve alan öğretmeni, sınıf rehber öğretmeni, kayıtlı olduğu okulun veya kurumun müdürü, başvuru yapan kurumun temsilcisi, üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyesi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi çağrılabilir. Birey hakkında kurulu bilgilendirebilir ancak karar için oy kullanamaz. (RAM Kılavuzu)
Bireyin eğitsel değerlendirme ve tanılaması RAM’larda oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından nesnel, standart testler ve bireyin özelliklerine uygun ölçme araçlarıyla yapılır. “Tanılamada; bireyin Engelli Sağlık Kurulu Raporu ile zihinsel, fiziksel, ruhsal, sosyal gelişim özellikleri ve akademik disiplin alanlarındaki yeterlilikleri, eğitim performansı, ihtiyacı, eğitim hizmetlerinden yararlanma süresi ve Bireysel Gelişim Raporu dikkate alınır.” (RAM Kılavuzu)
Değerlendirmede bireyin özelliğine uygun olan değerlendirme araçları uygulanır. Bunlar kontrol listeleri, gelişim ölçekleri, zeka testleri vb değerlendirme araçlarıdır.
Eğitsel değerlendirme ve tanılaması yapılan öğrencinin dosyası Özel Eğitim Değerlendirme Kuruluna sunulur. Zihinsel yetersizlik dışında kalan diğer yetersizlik türleri için eğitsel değerlendirme ve tanılama sürecinde varsa ÇÖZGER Raporu yoksa sağlık raporu ile birlikte bireyi tanıma formları, gelişim özellikleri ve akademik disiplin alanlarındaki yeterliliklerinin tespiti akabinde eğitsel tanıya uygun yerleştirme (resmi tedbir) kararı verilmelidir. (RAM Kılavuzu). Daha sonra elde edilen tüm veriler MEBBİS sistemine işlenir. MEBBİS sistemine nüfus bilgileri, okul bilgileri, sağlık raporu bilgisi, uygulanan testler, eğitsel değerlendirme ve tanı sonucu ve birey için önerilen özel eğitim hizmeti tanımlanır.
Özel Eğitim Değerlendirme Kurulunca hazırlanan ve imzalanan raporlar MEBBİS üzerinde onaylandığında raporun çıktığına ilişkin bilgi velinin iletişim bilgilerine SMS ve mail yoluyla otomatik olarak gönderilir. Rapor imza karşılığı veliye, velinin dilekçesinde belirttiği bir kişiye ya da çocuğun yasal temsilcisine verilir. Veli, öğrencisiyle ilgili eğitsel değerlendirme ve tanılama ya da yerleştirme kararını uygun bulmaması halinde karara itiraz edebilir. Bunun üzerine farklı bir uzman tarafından, farklı testler kullanılarak yeniden değerlendirme yapılabilir. Genellikle karar eğitsel amaçla bireyin tüm gelişim alanındaki özellikleri, akademik disiplin alanlarındaki yeterlilikleri ve eğitim ihtiyaçları belirlenerek en az sınırlandırılmış eğitim ortamına yönlendirme şeklindedir. Sizin sınıfınıza yerleştirme kararı alınmış öğrenci artık kaynaştırma yoluyla eğitimine devam edecek bir öğrencidir.
En kısa sürede size dönüş yapılacaktır