Gerek uluslararası sözleşmelerde gerekse anayasamızda ve milli eğitimle ilgili temel yasalarımızda hiçbir çocuğun geride kalmadan eğitim alabilme haklarına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi
Uluslararası sözleşmelerden ilki insan hakları evrensel bildirgesidir, bu bildirgenin ilk maddesine göre bütün insanlar özgürlük, onur ve haklar bakımından eşit doğar. Bu konuyla ilgili olarak eğitim hakları açısından tüm insanların eşit olduğunu söylemek mümkündür. İnsan hakları evrensel bildirgesininin 26. maddesi tüm insanların eğitim haklarını düzenleyen maddedir bu maddeye göre:
Madde 26
1. Herkes, eğitim hakkına sahiptir. Eğitim, en azından ilk ve temel öğrenim aşamalarında parasızdır. İlköğretim zorunludur. Teknik ve mesleki eğitim herkese açıktır. Yüksek öğrenim, yeteneğe göre herkese eşit olarak sağlanır.
2. Eğitim, insan kişiliğinin tam geliştirilmesine, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygıyı güçlendirmeye yönelik olmalıdır. Eğitim, bütün uluslar, ırklar ve dinsel gruplar arasında anlayış, hoşgörü ve dostluğu yerleştirmeli ve Birleşmiş Milletlerin barışı koruma yolundaki etkinliklerini güçlendirmelidir.
3. Ana babalar, çocuklarına verilecek eğitimi seçmede öncelikli hak sahibidir.
Özel gereksinimi olan çocukların da diğer çocuklar gibi eğitim haklarından eşit derecede yararlanması söz konusudur. Bununla birlikte anne babaların çocuklarının eğitimi ile ilgili kararlara katılımcı olması çocuklarına verilecek eğitimi kimin tarafından, nerede, nasıl verileceği ile ilgili seçim yapma hakkına sahip olduğu da görülmektedir. Dolayısıyla ana babalar ve öğretmenlerin kaynaştırma bütünleştirme uygulamaları çerçevesinde birlikte çalışmaları öğrencilerin eğitim amaçlarını belirlemede birlikte karar vermeleri son derece önemlidir bu uluslararası bağlamda eğitim haklarının bir gereğidir.
En kısa sürede size dönüş yapılacaktır