Özel gereksinimli bireylerin pek çoğu okula gelene kadar fark edilemeyebilir. Bunun nedenleri olarak ailelerin farkına varmaması ya da bazı durumların ancak okul döneminde ortaya çıkabilmesidir. Bu durum çocuğun kreş ya da okul öncesi eğitime başladığı dönemlere denk gelebilmektedir.
Şüphesiz bu öğrenciler aileleri tarafından çeşitli sağlık hizmetlerine başvurmuş olmaktadır. Ancak, durum bireyin zihinsel işlevleriyle ilgili olduğunda ya da duyu organlarındaki bazı yetersizliklerle ilgili olduğunda yine fark edilemeyebilir. Sınıf öğretmeni olarak okulunuzun rehberlik servisiyle işbirliği yaparak ilk kez eğitime başlayan öğrencilerinizin genel özelliklerini ve öğrenme özelliklerini belirlemek amaçlı tarama çalışması yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra okulunuz Rehberlik Araştırma Merkezinden destek alarak tüm öğrenciler için bir tarama çalışması yaptırabilir.
Taramanın amacı, risk altındaki çocukları belirlemek ve risk faktörleriyle ilişkili diğer değişkenleri kontrol edebilmektir. Bireyin gelişim özellikleriyle ilgili taramalarda genellikle gelişimsel tarama araçları kullanılır. Bu araçlar bireyin kişisel-sosyal, ince motor-uyumsal, dil ve kaba motor beceri alanlarında yaşıtlarına göre risklerinin olup olmadığını belirlemekte kullanılır.