Öğretimsel düzenlemeler de tıpkı fiziksel düzenlemeler gibi başarılı bir eğitim-öğretim ortamının olmazsa olmazlarındandır. Öğretimsel düzenlemeler denildiğinde öğrencilerin yine çok iyi tanınarak özellikleri, güçlü ve zayıf yanları bilinerek, öğrencilerin anlayabilecekleri, öğrenebilecekleri ve içinde var oldukları öğrenme ortamının aktif bir parçası olabilecekleri şekilde öğretim planlamasından söz edilmektedir.
Sizlerin de çok iyi bildiği gibi, özel gereksinimli öğrenciler için Bireyselleştirilmiş Eğitim Planlarının (BEP) hazırlanması bir zorunluluktur. Bu zorunluluğa uymak adına bazen öğrenci için hazırlanan BEP o öğrencinin gereksinimlerini karşılayacak özelliklere sahip olamayabilmektedir. Bazen de uygun ve doğru bir BEP hazırlanmasına rağmen, öğrenciye sadece kendi BEP’i uygulanmak üzere sınıfın bir parçası olmaktan çok uzak bir şekilde sınıfta yer aldığı durumlar da gözlemlenmektedir. Her iki durum da son derece yanlış ve özel gereksinimli öğrenciler açısından da kaynaştırma uygulamaları açısından da istenmedik durumlardır. O halde, öğretimsel düzenlemeleri yaparken Bireyselleştirilmiş Eğitim Planları ve Öğretimsel Uyarlamalar Modülünde yer alan bölümleri tekrar bir gözden geçirerek yapılabilecek uyarlamalarla ilgili bilgi edinmenizi ve öğretimsel düzenlemelere ondan sonra karar vermenizi öneririm.
Öğretimsel düzenlemelerden söz ederken kullanılacak olan öğretim yöntemlerinin öğrencilerin gereksinimlerine göre bireyselleştirilmesinden de söz etmeden olmaz. Bazen sınıf içinde “açık anlatım ve soru-cevap yöntemi” kullanarak dersinizi anlatmanız bir ya da birkaç öğrenciniz için yeterli olmayabilecektir. Bu durumda, öğrenciniz için farklı öğretim yöntemlerinden yararlanmanız gerekebilir. Belki ek görsel materyaller hazırlayarak onlar üzerinden göstererek anlatmanız uygun olabilecek belki de o öğrenciniz için diğer öğrencileriniz için belirlediğiniz öğretimsel amaçların hepsini amaç edinemeyebileceksiniz. Dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta var: yukarıdaki cümlede “özel gereksinimli öğrenciniz” ifadesini kullanmadım. Çünkü uyarlamalar ihtiyaç duyan bütün öğrenciler için kullanılmalıdır. Bazı dersleri sadece özel gereksinimli öğrencileriniz değil, başka öğrencileriniz de anlamayabilirler. Bazı konularda özel gereksinimli öğrenciniz dışında sınıfın yarısı için ek açıklamalara, ek çalışma sorularına, ek materyallere ihtiyaç duyabilirsiniz. Etkili ve verimli öğretimden yararlanmak sınıfta yer alan tüm öğrencilerin hakkıdır. O zaman öğretimsel düzenlemelerin sınıf içindeki tüm öğrencileri kapsayacak şekilde planlanması, hazırlanması ve uygulanması gerekmektedir.
Öğretimsel düzenlemeler, yukarıda sözü edilen modülün içinde yer alan bölümlerde de yer aldığı gibi bazen öğretimin içeriğinde, bazen öğretimin sunumunda, bazen öğrenciden bekleyeceğiniz sorumluluklarda yapılabilecek uyarlamaları içermektedir. Yapılan öğretimsel düzenlemelerin sadece konuların aktarılmasında değil, öğrencilere yapacağınız değerlendirmeleri de kapsayacak şekilde planlanması gerekmektedir. Yine yukarıda belirtilen bölümlerde, değerlendirmelerin nasıl uyarlanabileceğine ilişkin de bilgiler bulabileceksiniz. Öğrencinizin özelliğine, sahip olduğu yetersizlik türüne, sahip olduğu yeterliklere ve zayıflıklara yönelik hazırlanacak olan ya da bireyselleştirilecek olan değerlendirmeler öğrencilerinizin neyi ne kadar öğrendiğini belirleyebilmeniz açısından çok önemlidir. Bu şekilde öğrencilerin ailelerine de daha şeffaf ve hesap verilebilir değerlendirme araçları kullanıyor olacaksınız. Çünkü özel gereksinimli öğrenciniz için Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde belirtildiği şekilde hazırlayacağınız değerlendirme aracı ile aileler açısından da soru sorulacak bir durum kalmamış olacaktır.
En kısa sürede size dönüş yapılacaktır