Kısa dönemli amaçları hazırlamak için, uzun dönemli amaçlar gözlenebilir, ölçülebilir alt basamaklara ayrılır. Öğrenci alt basamakları yerine getirdiğinde yıllık amaç olarak belirtilen UDA tamamlanmış olur. Kısa dönemli amaç, öğrencinin var olan performans düzeyi ile uzun dönemli amaç arasında kalan ve daha kısa sürede gerçekleştirilen alt amaçlardır.
Örneğin, KDA-1-Yiğit Türkçe dersinde işlenen bir metinde dakikada 50 sözcüğü heceleyerek okur.
Kısa dönemli amaç yazılırken öncelikli olarak öğrenciye yönelik, bir başka deyişle sonuçta öğrencide ortaya çıkması istenen davranışı tanımlamalıdır. Amaçta davranışın hangi koşullar altında oluşacağı da belirtilir. Aynı zamanda bir ölçüt ya da sınır belirlenir.
KDA örnekleri
İki basamaklı sayılarla eldeli toplama işlemini %100 doğrulukta yapar.
Noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okur.
Yazılan UDA ve KDA’lar öğrencinin BEP dosyasına işlenir. Aynı zamanda her bir KDA’nın öğretiminde uygulanacak öğretim yöntem ve teknikler, araç gereçler ile ölçme değerlendirmenin nasıl yapılacağı belirtilir.
İnternet: Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğünün BEP hazırlamayla ilgili resmi dokümanlarına aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir.
Öğrenciye, ailesine, öğrencinin performans düzeyine, bir yıl sonunda erişilmesi planlanan uzun dönemli amaçlara ve ilgili hizmetlere kadar tüm bilgilerin yer aldığı Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı, BEP ekibi üyeleri tarafından imzalandıktan sonra uygulanmaya başlar. BEP uygulanma sürecini izlemek ve gerektiğinde uygun müdahalelerde bulunmak amacıyla BEP ekibi başkanının davetiyle BEP toplantıları yapılabilir.
Ülkemizde 1997 yılında yayımlanan 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında KHK ile bireyselleştirilmiş eğitim programlarının (BEP) hazırlanması ve uygulanması zorunlu hale getirilmiştir. Bu Kararnameye dayalı olarak çıkarılan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliklerinde BEP’in hazırlanması ve uygulanmasına ilişkin ayrıntılı düzenlemelere yer verilmiştir.
BEP içeriği, çocuğun eğitsel performans düzeyi, performans düzeyine dayalı yıllık amaçlar, kısa dönemli amaçlar, özel eğitim ve ilişkili hizmetler, genel eğitim programlarına katılım düzeyi, kısa dönemli amaçlar için başlayış ve bitiş tarihleri, amaçlardaki ilerlemelerin değerlendirilmesi ve geçiş planları olarak sıralanabilir.
İnternet: Anadolu Üniversitesinde bir doktora tezi çalışması kapsamında geliştirilmiş olan Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme dersine çevrimiçi kayıt yaptırıp izleyebilirsiniz.