BEP hazırlarken değerlendirme sürecinin ilk aşaması öğrencinin var olan performans düzeyinin belirlenmesidir. Bu aşamada öğrencinin bulunduğu sınıftaki programa göre yapabildikleri ve yapamadıkları, beceri ve davranışların neler olduğunu ortaya koymak amacıyla bir dizi değerlendirme yapılır. Her bir ekip üyesi kendi alanı ile ilgili değerlendirmesini, bireyin varolan performans düzeyini içerecek şekilde, yaparak raporunu BEP başkanına gönderir. BEP başkanı toplanan verileri bir araya getirerek öğrencinin taslak olarak BEP dosyasını hazırlar ve bireyselleştirilmiş eğitim programı toplantısına hazır olarak gelir.
Eğer bu öğrenci için ilk yapılan BEP geliştirme çalışması değilse, değerlendirme öğrencinin daha önceki BEP’indeki amaçlara ulaşıp ulaşmadığı konusunda yapılır. Bu değerlendirmeler öğrencinin süreç içerisinde göstermiş olduğu ilerlemeleri, sorun olan noktaları belirlemeye yardımcı olacaktır. Performans düzeyi belirlerken bireyin performansı akran grubuna göre karşılaştırılacak şekilde bilgilere yer verilmeli; aynı zamanda bireyin performansı belli bir müfredata göre karşılaştırın bilgileri yer verilmelidir.
Daha önce de belirtildiği gibi bu değerlendirmeler yapılırken görüşmeler, kontrol listeleri, standartlaştırılmış testler, gözlem sonuçları bir araya getirilir. Değerlendirmeler sonucunda bireyin performansını yazarken bireyin yetersizliğinin genel eğitim programına katılımını nasıl etkilediğine ilişkin bilgilere yer verilmelidir. Bununla birlikte bireyin yetersizliği nedeniyle gerçekleştiremediği beceri alanlarına ilişkin bilgiler sunulmalıdır. Tüm bu bilgiler öğrencinin öğretim amaçlarını hazırlarken önemli ipuçları sağlayacaktır.
Öğrencinin tüm gelişim alanlarında değerlendirmesi ile birlikte okulun programına göre durumu ortaya konur. Tüm veriler bir araya getirilir ve öğrenci için bir performans özeti yazılır.
En kısa sürede size dönüş yapılacaktır